Jantung adalah organ penting dalam badan yang paling kurang kita beri perhatian dengan mengambil pemakanan tidak seimbang. Pengambilan lemak berlebihan boleh meningkatkan kadar kolestrol dalam badan dan membentuk vaskular plak yang menghalang jantung dari berfungsi dengan baik. Berikut adalah makanan yang membantu membersihkan saluran darah dan membantu mengurangkan risiko serangan jantung.
Buah Beri
Strawberi dan Blueberi amat baik untuk mengurangkan tekanan darah dan mengembangkan saluran darah
Sayur Brokoli dan Bayam
Bayam dan brokoli mengandungi pelbagai vitamin, mineral dan antioksida, ia mengaktifkan jantung, menormalkan tekanan darah juga diperkaya dengan fiber
Buah Epal Dan Pear
Diperkaya Dengan fiber yang baik untuk jantung, ia menormalkan peredaran darah.
Avocado
Mengurangkan kadar kolestrol jahat dan membantu meluaskan arteri. Diperkaya dengan lemak yang berguna untuk badan.
Dark Cokelat Dengan 60% dan lebih cocoa
Membantu menstabilkan tekanan darah, melawan keradangan dan pembekuan darah
Teh Hijau
Hanya satu cawan sehari membantu memberhentikan pembentukan plak kolestrol, Ia juga membantu mengurangkan berat badan dengan meningkatkan metabolisma badan.
Ikan Yang Diperkaya Dengan Lemak Omega-3
ikan makerel, salmon, herring dan lain-lain ikan berlemak mengurangkan risiko aritmia (denyutan jantung tidak normal) dan
aterosklerosis
Buah Delima Atau Pomegranate
Mengandungi antioksida, membantu menstabilkan peredaran darah, mengurangkan tekanan darah dan menambah kadar hemoglobin.
Bawang Putih
Membesarkan salur darah, mengurangkan tekanan darah, membantu mengelakan dari kemunculan plak
Aterosklerosis
Oat
Diperkaya dengan fiber, ia membantu mengurangkan kadar kolestrol jahat dan membantu sistem penghadaman.
Extra Virgin Olive Oil
Hanya satu sudu atau dua sehari dapat membantu mengurangkan kadar kolestrol jahat dan kadar gula dalam tubuh badan.
Kayu Manis / cinnamon
Melawan penyakit jantung, juga meningkatkan metabolisma badan dan membantu mengurangkan berat badan.
Buah Tembikai
Memain peranan penting dalam kesihatan vaskular, menstabilkan kadar kolestrol dan mengandungi antioksida.
Kacang
Mengandungi fiber protin yang membantu kesihatan jantung, mengandungi vitamin e baik untuk mengurangkan kadar kolestrol jahat dalam badan.
Ulasan
Catat Ulasan